Column – Veel bewolking

Iedere nieuwe hype in IT-land kan rekenen op een flinke portie hallelujaverhalen. Je let even niet op en er is er weer een, die doodleuk de stoelpoten van de willekeurige hype die hem voorging doorzaagt. Alwéér een column over dit onderwerp, hoor ik u denken.

Laten we eens kijken naar wat we nu voor ons hebben. Is er echt zoveel nieuws onder de zon? Ik denk van niet. Welbeschouwd bestaat cloud computing met timesharing op mainframes – ach… 3270… X.25…. – al sinds de 60-er jaren van de vorige eeuw. Cloud computing via client-servercomputing naar de eerste TCPIP-applicaties op gevirtualiseerde hosts. Vaak als private oplossing, maar heel vaak ook al op gedeelde infrastructuur. En al die toepassingen stonden ‘ergens’ in de wolk. Toegegeven, die wolken bestonden vaak uit privé-netwerken met dure huurlijnen, of analoge inbelverbindingen. Ook toegegeven, de applicaties waren log en minder makkelijk zelf aan te passen aan uw wensen dan heden ten dage. Ook stonden de computers  in een eigen datacenter. Toch was het principe niet veel anders dan wat er tegenwoordig met behulp van internet en grote datacenters gebeurt. Met dit verschil: vroeger kostte het veel meer geld en moeite. Eigenlijk is het leven van de gemiddelde ict-afdeling simpeler geworden, omdat veel van de kennis die ze vroeger zelf moesten hebben nu kant en klaar beschikbaar wordt gesteld door de Googles, de Amazons en de Salesforcen van deze wereld.

Vergelijk het met je auto. Vroeger onderhield je die zelf, tot je, gedwongen door de toenemende complexiteit, hem op een gegeven moment toch maar naar de garage ging brengen voor een grote beurt. Daar haalde iemand hem voor je uit elkaar en zette hem weer in elkaar (hopelijk zonder onderdelen over te houden). Een monteur anno 2013 hoeft bij een defect onderdeel vaak alleen nog maar een nieuwe printplaat in het juiste slot te plaatsen. Daar kun je laatdunkend over doen, maar er is veel andere complexiteit voor in de plaats gekomen.

Ook in IT-land brengt het wel een aantal uitdagingen met zich mee. Snelle en betrouwbare toegang tot data wordt steeds belangrijker. Het internet is door zijn alomvattende tegenwoordigheid weliswaar goedkoop, maar tegelijkertijd notoir onveilig. De waarborging van zaken als authenticatie (wie ben je?), autorisatie (wat mag je?) en versleuteling van gegevens (wie kijkt er mee?), is nog lang niet altijd op orde. Om nog maar te zwijgen van slechte toegankelijkheid van applicaties of op u als individuele klant afgestemde maatwerkondersteuning.

Zaken als application delivery, firewalling, intrusion prevention, disaster recovery, remote access, digitale certificaten: Allemaal aspecten waar u als hedendaagse cloudgebruiker niet meer buiten kunt. Dat is wat er nieuw is onder de zon.

Voor hen die deze en nog enkele andere zaken onder controle hebben, volgt hier het weerbericht voor de komende jaren: Vrij veel bewolking met af en toe een bui, maar achter de wolken schijnt onophoudelijk de zon!

Theo Jekel.